dijous, 18 d’octubre del 2012

Giles Robson & The Dirty Aces. Blues britànic amb aires de Chicago. Concert acústic a l'FNAC de l'Illa Diagonal. Dilluns 15 d'octubre de 2012



No hi ha res millor que començar el primer dia de la setmana amb bona música, però quan aquesta música és blues i està interpretada per un grup de virtuosos britànics, llavors parlem de bona música en MAJÚSCULES.
Per escalfar el primer dilluns de fred de la tardor i poder començar la setmana amb molt bon peu, el passat dilluns 15 Hotel Blues va acostar-se a l’FNAC de l’Illa Diagonal de Barcelona a conèixer a un nou grup del què se’n parlarà molt i molt!
Els britànics Giles Robson & The Dirty Aces (Filip Kozlowski, Ian Jennings i Mike Hellier) no ens van decebre, van oferir-nos un brutal concert en format acústic que se suma als èxits de la  seva mini gira de dissabte 13 i diumenge 14 d’Octubre  al Cafè del Teatre de Lleida i a la Faktoria d’Arts de Terrassa, respectivament. 
El seu gran nivell es nota des dels primers acords de “Dollar and a Quarter” al que segueixen altres temes del primer disc tan enèrgics com “Crooked heart”, “Devil led evil” o un brutal “The Mighty Incinerator”, una de les cançons que han usat per promocionar el disc, ha arribat a BBC Radio i ha estat elogiada pels experts del programa amb un This is so good.  La banda toca amb el més pur estil del blues urbà de Chicago però amb una gran personalitat britànica (amb aires rurals m’atreviria a dir) que acompanya la veu i tots els moviments dels músics que van acompanyar-nos durant poc més d’una hora l’Illa de Barcelona.
Asseguts a la cadira escoltant-los cantar, l’estil, la veu i les postures, recorden una versió encara més britànica, si pot ser, dels Rollings Stones. Però els temes que canten ens transporten al bell mig de Chicago i sembla que el propi Muddy Waters hagi de sortir en qualsevol moment a l’escenari per a posar-se a cantar amb ells.
L’any passat van consagrar-se amb el seu primer àlbum “Crooked Heart of Mine” (Blues Boulevard Records) després d’haver causat sensació tocant de teloners d’artistes com Eric Clapton, Van Morrison, Jimmy Page o Carl Perkins en moltíssimes fires i festivals britànics.
Han obtingut molt bones crítiques en tots els mitjans del seu país així com en els europeus i de ben segur que no deixaran a ningú indiferent del nostre país després d’aquesta magnífica gira que va iniciar-se el passat  11 d’Octubre a la sala Azkena de Bilbao i acabarà el 21 d’Octubre al Teatro Principal d’Ourense. 10 dies del blues més pur que recorrerà les principals localitats de l’estat espanyol.
Si grans harmonicistes com  Sugar Blue o Paul Jones descriuen Giles Robson com un dels millors harmonicistes  de blues del moment o un virtuós de l’harmònica, voldrà dir, com a mínim, que val la pena acostar-se a sentir-lo tocar... i sota la meva modesta opinió, he de dir que no s’equivoquen! Dret davant una taula plena d’harmòniques, Giles Robson en tria una de diferent per a cada tema i ens sorprèn constantment amb la multitud de sons que és capaç d’arrencar-li.
En el concert no ha faltat un tema tribut a Robert Johnson com tampoc algunes cançons en record als cants de treball i als esclaus que eren transportats com a bestiar en la zona del Delta del Mississipí, allà on va néixer el blues, com “Train” o “Stick to the promise”.
Hem pogut saber que ja han gravat el seu segon treball i que ben aviat sortirà a la llum. Els temes tindran molta més canya i els instruments elèctrics en tota la seva potència en seran els protagonistes. Aquests dies de gira, ja estan presentant alguns dels temes, a l’Illa, però, com que el format era acústic i la potència havia d’ésser limitada no n’hem pogut escoltar cap.
 Però, tots aquells amb ganes de repetir o els qui no van tenir ocasió de veure’ls a l’Illa varen tenir una segona oportunitat la mateixa nit a la sala Jamboree, a la Plaça Reial de Barcelona, en la Jam Session en la que sí que van explotar la potència dels seus instruments al màxim nivell.
Els desitgem molta, molta sort en aquesta gira i podem dir sense embuts que seguirem molt de prop Giles Robson& The Dirty Aces i el seu proper disc, perquè, de ben segur, que ens regalarà innumerables bons moments!

Laura Novensà