dimecres, 2 de gener del 2013

Del Llobregat al Mississipí

 The Suitcase Brothers al Honky Tonk Blues Bar (29/12/12)


 

 




Dissabte passat, els carrers que envolten la Plaça de Sants eren plens a vessar de gent que anava amunt i avall carregada amb bosses de regals. Els nens es miraven les llums de Nadal que guarneixen els carrers comercials i en els seus ulls es reflectia la il·lusió d’aquests dies de festa. Mentre ens endinsàvem pels petits carrerons que s’allunyen de la Plaça de Sants per arribar al número 45 del carrer Finlàndia, la gent que passejava per aquelles estretes voreres no podia imaginar-se com és de diferent el món a l’altra banda de la doble porta de fusta que configura l’entrada del Honky Tonk Blues Bar.

En traspassar-la, deixàvem enrere la ciutat de Barcelona per aparèixer al bell mig del Delta del Mississipí. Dos grans bluesmen que porten aquesta música a la sang des de que són petits ja els seus instruments a punt. Els germans Puertas estaven a punt d’oferir-nos un concert únic a la ciutat comtal del blues més pur, el blues a partir del qual van aparèixer tots els estils que coneixem ara. Com deia Willie Dixon: “El blues són les arrels i tota la resta són els fruits”.  I això és el que varen regalar-nos dissabte passat The Suitcase Brothers, un viatge a les arrels del blues.

Una dita africana diu: “les arrels d’un arbre no fan ombra”, podríem dir que el blues és igual de profund. I Víctor i Pere Puertas, també conegut com Pere aka Santos Puertas, pretenen portar-nos amb la seva música fins a l’arrel més profunda d’aquest arbre. Per conduir-nos-hi, The Suitcase Brothers tenen clar que cal conèixer molt bé la música per a poder interpretar-la com cal. Això els ha portat a una extensa formació que els permet oferir-nos aquest blues tan pur que et fa venir l’olor del Delta i la imatge de la gent treballant al camp mentre l’escoltes, perquè és fidel als seus orígens.

És blues clàssic, sense guarniments. El blues de Muddy Waters, de John Lee Hooker, de Sonny Boy Williamson o de Little Walter, alguns dels seus referents. Sense dubte, els germans Puertas són el millor duo de blues acústic de tot l'Estat. Influïts per duos mítics com els de Sonny Terry i Brownie McGhee o Paul Rishell i Annie Raines, The Suitcase Brothers,  Pere Puertas a la guitarra i a la veu i Víctor Puertas a l'harmònica i la veu, han desenvolupat un estil propi, apassionat i pur. 

Sembla que els seus destins estaven marcats pel blues des de que van néixer. Pere va fer-ho el mateix dia que WC Handy, mentre que Víctor naixia en la mateixa data que Sonny Terry. Pere va muntar la seva primera banda de blues, Blues Fourteen, l’any 1996, en la que un joveníssim Víctor Puertas ja despuntava com un dels millors harmonicistes de Barcelona. Poc després, els dos germans varen fundar The Suitcase Brothers, una formació amb la que ja han seduït a grans del blues i amb la que han gravat tres discos d’èxit, el primer “Living with the blues” al 2003, “Walk On” al 2006 i “Getting’ outta town” al 2011.

Aquesta vida envoltada pel blues que els caracteritza, juntament amb el gran virtuosisme amb els seus respectius instruments, els durà a participar, en la categoria de solo/duo, en la propera edició de l’International Blues Challenge que se celebrarà a la ciutat de Memphis del 29 de gener al 2 de febrer en representació de la Societat de Blues de Barcelona.
Aquest concurs internacional de blues que converteix Memphis en el centre del món del blues durant una setmana, arriba aquest any a la seva 29ena edició. Participaran 120 bandes de blues i uns 90 artistes en la categoria de solo/duo. Les actuacions dels candidats tindran lloc en els clubs del conegudíssim Beale Street i en l'Orpheum Theatre de Memphis

La Blues Foundation, l’organització dedicada a promoure i preservar el blues més important de tot el món fundada a Memphis l’any 1980, és la responsable d’organitzar anualment l'International Blues Challenge. En l’actualitat compta amb uns 4500 socis i agrupa unes 200 fundacions d’arreu del món. Des del passat mes d’octubre, la Societat de Blues de Barcelona n’és un membre afiliat i per tant, participarà en la gran tasca d’aquesta organització mundial en la promoció del blues, a més d’augmentar considerablement seva visibilitat a escala mundial i avalar la presència de The Suitcase Brothers en el festival internacional.

La immensa majoria de mortals que no podrem acompanyar-los a Memphis, vam tenir, gràcies al concert de dissabte, una àmplia visió del que serà l’actuació d’aquests grans músics en l’International Blues Challenge.

Amb un màgic ambient de germanor que només el blues aconsegueix i en un Honky Tonk en el que no hi cabia ni una agulla, els germans Puertas van interpretar diferents temes del seu últim disc com  Sarah Jane” (Bill Jazz Gillum), ”Gettin’Outta Town”(Big Walter Horton), “If you wanna go” (Ben Rowdon/Mario Cobo), ”Good morning Little School Girl” (Sonny Boy Williamson I) i “Treated Wrong” (S.Terry/B. McGhee), combinats amb clàssics del blues com “Baby I want you to know” (Bo Carter), “Walking by myself” (Jimmy Rogers), “Cornbread peas and black molasses” (Sonny Terry/Brownie McGhee), “Step it up & go” (Blind Boy Fuller) o “Train song” (DeFord Bailey), entre d’altres.

Una coneguda llegenda explica que Robert Johnson va vendre la seva ànima al diable en un creuament de camins, concretament entre les actuals autopistes 61 i 49 a Clarksdale, Mississipí, a canvi d’interpretar el blues millor que ningú. No sabem si els germans Puertas també varen vendre les seves ànimes al Maligne en l’encreuament entre els carrers Finlàndia i  Fernández Duró. Però el que sí sabem és que viuen i toquen el blues com ningú. I ja que els temes que interpreten parlen de tirar endavant, del futur i de lluitar per aconseguir allò que desitges, esperem que aquest blues que tant estimen el faci arribar allà on ells vulguin.

Good luck guys!!!






Si esteu interessats en col·laborar en l’aventura americana de Víctor Puertas y Pere aka Santos Puertas, podeu fer-ho per només 10 euros. Podeu entregar-los directament al Honky Tonk Blues Bar, juntament amb el vostre nom, cognoms i  correu electrònic o bé enviar un mail a bluesagenda@gmail.com amb el nom i cognoms i ells us passaran un número de compte per a fer l’ ingrés. A canvi, rebreu el nou treball de The Suitcase Brothers  i participareu en el sorteig d’un lot de productes de la banda.

Actually, blues is all around


Laura Novensà