dimarts, 3 de gener del 2012

LA NIT DELS INNOCENTS: SOLIDARITAT A RITME DE BLUES



Si el dia del innocents es caracteritza per ser un dia diferent i divertit, la nit del 28 de desembre a Barcelona no podia acabar de millor manera, la Sala Apolo 2 va ser l’escenari d’una gran festa a la solidaritat.
La Nit dels Innocents va celebrar la seva sisena edició. I, com l’any passat, tenia per objectiu recollir joguines, llibres i contes per a les nenes i els nens allotjats a La Casa dels Xuklis, una residència creada a partir d’una iniciativa de AFANOC (l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya).
La Casa dels Xuklis és una residència d’Horta on els nens afectats de càncer que viuen fora de Barcelona poden allotjar-s’hi mentre reben el tractament. En aquest espai, els infants, juntament amb les seves famílies, poden sentir-se acollits, compresos i pràcticament “com a casa”. En un entorn tranquil, situat a prop de l’hospital on reben l’atenció mèdica i pensat per atendre a la gran diversitat de nenes i nens de diferents edats (entre 0 mesos i 18 anys) i les seves famílies, tan culturalment com socialment.
La Casa dels Xuklis atén l’estada, les necessitats i els serveis de les nenes, nens i les seves famílies de manera totalment gratuïta, per tant, per poder dur a terme els seus objectius necessita la participació de les institucions públiques, de les empreses privades i de tots nosaltres.
És per aquest motiu que el programa Bad Music de la televisió de l’Hospitalet organitza aquesta gran iniciativa, en la que, enlloc de comprar entrada, els assistents han d’aportar alguna joguina o, com a novetat en l’edició d’enguany, algun llibre o conte infantil. Un gran grup de bandes representatives de Barcelona es reuneixen i actuen voluntàriament i sense cobrar per a fer possible aquesta gran festa i fer-nos gaudir del blues i el rock més solidaris.
En l’edició d’aquest any hem pogut comptar, per ordre d’aparició, amb: Txus Blues & Jose Bluefingers, No More Dramas, A Contra Blues, Very Pomelo, Big Mama & The Crazy Blues, Big Mama & The Blues Messengers i la SBB Blues Band.
Totes elles varen estar espectaculars dalt de l’escenari d’un Apolo 2 ple de gom a gom amb un públic de totes les edats que ballava i gaudia amb cada nou tema.
Les bandes van oferir-nos bàsicament un gran repertori de blues, amb algun tema de rock, barrejats amb unes versions molt particulars de clàssics infantils entre els que cal destacar “The Flinstones” en format blues, magistralment interpretada per The Blues Messengers o “Dartacan y los mosqueperros” o “La abeja Maya” de la mà de la SBB Blues Band que van fer les delícies de petits i grans. De fet, m’atreviria a dir que els grans encara ballaven i saltaven més que els petits per la sala Apolo 2 recordant la seva infància amb les històries de l’entranyable abella.
De la impressionant nit de dimecres, cal destacar la presentació en exclusiva d’un dels temes del nou disc de Big Mama Montse & The Crazy Blues amb Víctor Puertas als teclats. El tema es titula “Blues all over” i va obrir-nos boca pel nou disc que començarà a gravar-se a meitat de gener i de ben segur que serà tot un èxit.
Després d’aquest gran blues va arribar el que podríem qualificar com el “momentazo” de la nit, The Blues Messengers van retrobar-se dalt de l’escenari després de 20 anys sense tocar tots junts. Amb Big Mama varen interpretar diferents temes molt coneguts, alguns de ben moguts com “Woke up this morning” i d’altres més suaus i màgics com “Gee Baby” un dels temes amb els que Big Mama va recordar-nos els inicis del grup i va explicar-nos que, fins i tot, van fer-lo servir per a gravar la seva primera maqueta.
Després de deixar a tots els assistents amb la boca oberta, Big Mama va deixar pas a The Blues Messengers perquè ens demostressin com la humanitat ha estimat el blues des de l’Edat de Pedra amb la seva personal versió de “The Flinstones” o com els coneixem aquí, “Els Picapedra”.
El punt i final a la nit màgica va donar-lo l’estrena mundial de la banda de La Societat de Blues de Barcelona: SBB Blues Band formada per Reginald Vilardell, Joan Ventosa (Bad Music Blues), David Sánchez, Miriam Aparicio, Lluís Souto i Alberto Noel Calvillo (A Contra Blues). Van ser la banda que més temes infantils va interpretar, provinents tant de sèries clàssiques infantils (“La abeja Maya” o “Dartacan y los mosqueperros”) com de cançons extretes del cançoner infantil popular (“El gripau blau”), intercalant, això sí, algun magnífic blues.
Podem afirmar que els pròposits de La Nit dels Innocents van acomplir-se amb escreix; bona música: la gran qualitat dels músics i dels temes interpretats va ser immillorable. Festa: tots els assistents van passar-s’ho molt bé, van gaudir dels grans artistes i, durant unes hores, van poder fer un petit retrocés cap a la infància. Solidaritat: la muntanya de joguines, llibres i contes que omplia l’entrada era impressionant. L’any passat van recollir-se unes 500 joguines, esperem que la xifra s’hagi superat amb l’edició d’enguany i que els més de 1300 nens i nenes que cada any visiten la Casa dels Xuklis per rebre tractament contra el càncer puguin ser una mica feliços mentre juguen o miren contes i s’oblidin una estona de la greu malaltia que pateixen i els obliga a estar lluny de casa seva, de la seva família i dels seus amics. Perquè malgrat tot només són nens i tenen tot el dret en somniar cada nit en un país multicolor.

Laura Novensà

2 comentaris:

Big Mama Montse ha dit...

Ei!! He vist l´article anunciat a facebook i m´ha agradat molt llegir-ne les teves impressions!! Gràcies per ser-hi i per fer-ne ressò! Bad Music amb Afanoc forever!! Endavant i per molts anys!
Big Mama

Laura Novensà ha dit...

Moltes gràcies per les teves paraules!!! Me n'alegro moltíssim que t'hagi agradat ;)

Que el blues ens acompanyi molts i molts anys!!!

Salut,

Laura