dilluns, 3 de desembre del 2012

Uh, Ah! Arriba Blackcelona Uh, Ah!

Inauguració de la I Mostra de Música Negra al Marula Cafè (30/11/12).

 

 

Encara que sembli mentida, en una de les nits més fredes del que portem d’any, no hi havia ningú a l’Hotel Blues. Tots els hostes vam posar-nos d’acord en decidir que no hi havia res millor que una bona dosi de música negra per entrar en calor. És per això que vam acostar-nos al Marula Café per gaudir de la presentació de Blackcelona. 

 

Blackcelona és una plataforma de comunicació i acció musical que vol promocionar tota la música negra que es fa a la ciutat de Barcelona. Per aquest motiu han editat un cd sota el segell Discmedi que recull a moltes de les bandes que ja fa temps que es mouen dins aquest corrent musical a la ciutat. Músics blancs amb una ànima ben negra que exploren un dels gèneres musicals més revolucionari i atractiu que funciona actualment a casa nostra.


El concepte música negra engloba molts gèneres diferents i tots hi tenen cabuda dins de Blackcelona; boogaloo, funky, soul, R&B, latinfunk i totes les combinacions imaginables d’aquests.
Per a promocionar i demostrar la gran qualitat de les bandes i la “black music” barcelonina, s’han programat tot un seguit de concerts en aquesta I Mostra de Música Negra a la ciutat comtal que va començar el passat divendres 30 de novembre i s’allargarà fins al gener de l’any vinent.
Només en creuar l’entrada del Marula Café ens queda clar que la nit serà molt especial i que l’estil que representa Blackcelona està en alça; molts seguidors han okupat literalment el local i l’han fet seu. Travessar la porta d’entrada ha significat deixar enrere el fred i els carrerons tranquils i estrets del barri Gòtic per endinsar-se en l’especial caliu i la germanor que només la música negra poden aportar. Tothom es coneix, tothom parla amb tothom, hem deixat de banda l’anonimat de la ciutat per entrar a formar part d’una gran família negra on qualsevol qui vingui, sigui quina sigui la seva procedència, és benvingut. Aquesta és la màgia de la nit negra, és l’encant principal de Blackcelona.

Els primers en fer-nos ballar varen ser els Betty Belle. Una banda amb tanta sensibilitat com ànima, potser per això són capaços de fer un soul català amb aires americans tan especial que t’atrapa des de les primeres tonades. La formació són Gemma Tutusaus “Tutu” (veu), Otger Garcia (hammond) i David Montoro (guitarra i veu). Neixen a finals del 2010 i debuten a la Sala Monasterio. Des d’aleshores no han deixat de créixer i fer concerts en diverses sales: Rubí, Barcelona, Sant Cugat o Terrassa, entre d’altres. La seva màxima és “el soul forma parte de nuestras vidas” i això es nota en cadascun dels seus temes i en la seva actitud dalt de l’escenari. Temes del seu primer disc “Eroticah” com “Mothers&Sisters” (el tema amb el que es presenten al recopilatori Blackcelona), “Bogaloo Toys” oBell Shaped Skirt” i alguna versió com la magnífica “Brown Sugar” van sonar al Marula omplint els cors dels assistents d’un soul “puro y crudo”, sense superproduccions .

Amb el llistó ben alt, Betty Belle va abandonar l’escenari per deixar pas a Elêctric Gozarela. Tots els afortunats que hem tingut ocasió de veure a Ángelo Manhenzane, (percusió i direcció musical), Oriol Pidelaserra (teclats), Martí Hosta (bateria), Enric Vilalta “Billi (guitarra elèctrica), Joan Vigo (baix), Francesc "Xispi" (trompeta), Oscar Bas  (trombó) i Dani Txarnegö (veu) en acció, podem dir que mai no n’hem sortit decebuts, i la nit de divendres,  no va ser cap excepció.
La banda va començar el seu camí cap a l’èxit al maig del 2010 amb un concert a la sala Razzmatazz 3. Des d’aleshores, encara que pugui semblar increïble, no fa més que millorar i en cada nou espectacle el seu frenètic boogaloo, totalment contraindicat per a tots aquells que es neguin a ballar, sorprèn als assistents amb versions, perversions i temes propis. Si definíem a Betty Belle per la seva gran sensibilitat, la paraula que millor caracteritzaria a Elêctric Gozarela  seria alegria. L’alegria que es veu a la cara de tots els músics quan pugen a l’escenari i comencen a tocar, tots són amics i la gran complicitat que hi ha entre ells es transmet en cada nota. Alegria és el que experimenta tot el públic que els escolta; en el primer tema “Revolución” ja ballava tothom i repetia la tonada amb els músics. Mans, caderes, cintures i cames no van parar de cremar calories fins al final de l’espectacle. El tema de presentació del grup a la mostra, “Listen this song” del que podeu trobar un magnífic videoclip a la xarxa, no va fer-se esperar, com tampoc  no ho van fer els clàssics de la banda “Uh, Ah!”, “Los amantes del círculo bipolar” o “Mambo Lupita”.  En definitiva, un repertori de luxe i una qualitat musical extraordinària als que estem massa ben acostumats.

Alegria, bon humor i una agradable escalforeta que va acompanyar-nos fins a casa  és el que va quedar-nos a tots els assistents després d’aquesta primera edició de Blackcelona al Marula Café.

Todo el mundo está bailando, todo el mundo disfrutando; vamos todos a gozar, el ritmo que está de ambiente (…) Vamos todos a bailar, se prohíbe estar sentados; venga todos a gozar…

Recordeu que les properes cites d’enguany seran el divendres 21 de desembre amb The Black Beltons i Tirantlofunk i el 28 de desembre amb The Slingshots i JizzyFree. Al gener, els concerts de les bandes que queden: The Excitements, Los Fulanos, Cardova, Luxópolis, Vermouth Time, Sweet Vertigo, First Take, Hipnotik Orchestra, Astrio i Achilifunk & Original Jazz Orquestra del Taller de Músics es traslladaran al Jamboree, una altra de les sales clàssiques de música negra de la ciutat.


Laura Novensà



1 comentari:

boogalooinvestigator ha dit...

Moltes gràcies per la crònica Laura! Ens ho vam passar genial!;)