dijous, 14 de juliol del 2011

UN DELS HOMES DE L'ANY. JASON RICCI. BLUES, HOMOSEXUALITAT I SATANISME.


Si, senyores i senyors. Mentre el Director espera des de l'infermeria, on unes infermeres amb vestit de làtex li dediquen tota classe de cures i d'altres atencions, a que li arribi la crònica del concert dels ZZ Top del dimecres passat al Poble Espanyol de Barcelona, des de l’Hotel Blues volíem recuperar al que s’ha convertit en un del homes de la temporada. No és cap nouvingut, però el seu esclat al programa ha estat demolidor.
Parlem de Jason Ricci.
Personatge polèmic al mon del blues (un gai declarat no ho te gens fàcil en un món on es destaquen una vegada rere l’altre els arquetips més masclistes).
Nascut a Portland, blanc, escanyolit, fill del també polèmic polític-activista-empresari americà Joe Ricci.
Jason va començar a tocar en bandes de punk als 14 anys. L’any 1995 es trasllada a Memphis, Tennessee, i centra el seu interès en el blues i més concretament en l’harmònica. Al cap de poc, amb 21 anys guanya el concurs “Sonny Boy Blues Society”, i el mateix any enregistra el seu primer disc “Jason Ricci”.A Memphis, coneix i comença a tocar amb David Malone Kimbrough, fill del mític Junior Kimbrough, i aviat pasa a formar part de les bandes d’ambdós Kimbroughs i comparteix experiències i escenari amb R.L. Burnside.Al mateix temps, entra en una època fosca de consum de drogues (bàsicament crack) que el fan anar a parar a la garjola fins i tot.Des d’aquest darrer episodi, Ricci assegura estar net.
I des de llavors que el seu nom va lligat als premis concedits per la seva manera de tocar l’harmònica i a les lloances per aquest fet.
El 1999, Ricci va guanyar el “Mars National Harmonica Contest”, i va començar a tocar amb Keith Brown, més tard a gravar amb ell també.
L’any 2002, després de quinze mesos amb “Big Al and the Heavyweights”, Ricci va crear la seva pròpia banda, “Jason Ricci & New Blood”. Aquesta banda té com a guitarrista Shawn Starski, que, el juny de 2008, va ser nomenat per la revista Guitar Player com un dels "Top Ten Hottest New Guitarists". L’any 2005, Ricci va ser distingit amb el guardó "Muddy Waters Most Promising New Blues Artist award” a l’ artista del blues més prometedor.
L'any 2007 Ricci i els seus New Blood van signar per a Eclèctric Groove, una nova subdivisió de la discogràfica Delta Grove Records. El seu primer àlbum amb el segell, “Rocket Number Nine”, es va publicar el 23 octubre 2007. Més tard, el 2009 la banda va gravar "Done With The Devil" per al mateix segell. Ricci va guanyar el Premi de la Crítica de l'harmònica blues de l’any 2008 i va ser nomenat com a harmonicista de l'any pels Blues Music Awards , el 2008, 2009 i 2010.
Jason Ricci & New Blood pugen a l’escenari gairebé 300 dies l'any en ciutats de tot Estats Units, Canadà i Europa. Ricci també ha acompanyat al guitarrista Walter Trout en les seves gires europees recents.El gener de 2011, Jason es trasllada a Nova Orleans, i reuneix una banda nova, “Approved By Snakes”, amb el guitarrista John Lisi.Ricci és l’únic paio que s’ha declarat obertament gai al circuit de blues. Això ha estat un obstacle professional, així com l'oportunitat de Ricci per desafiar els estereotips gai i les expectatives tradicionals de blues:"A la comunitat gai no li agraden les bateries i les guitarres i música en viu de veritat. Només els interessa pintar-se els llavis, els tios amb vestits de dona, Madonna, Cher, i ritmes techno. Aquestes coses són les que em van animar a sortir a la llum abans. Vaig sentir que no tenia res en comú amb la comunitat gai, i encara no sento que tingui molt en comú amb la comunitat. Espero que la situació canviï (...)Quan vaig sortir de l'armari com un home blanc gai de classe mitjana-alta, vaig ser tractat no només com a gai, sinó com un home blanc, i com un noi que li agrada el punk, i com un tipus que no provenia de la pobresa total, i totes aquestes coses que associem amb “ser blues". I quan vaig fer-ho, jo volia cantar sobre això. Volia escriure cançons sobre el que era la meva vida, i volia utilitzar una terminologia que fos moderna."Tot i que Ricci no sol usar la seva sexualitat a l'escenari, la seva obertura amb ser gai en ocasions ha estat un problema en un món, el del blues, tradicionalment conservador, i ha estat "desconvidat" d'un bon nombre de locals, esdeveniments i festivals.Musicalment, "Done With The Devil", va assenyalar una nova direcció en la inspiració musical de Ricci. El seu interés per l’estudi de les ciències ocultes va influir fortament en els textos del disc. Ricci s'ha convertit en un estudiant de Thelema i dels escrits de Aleister Crowley, al qual ha qualificat de "gran home sant." Això ha provocat més controvèrsia per a un artista ja controvertit, que ha hagut de negar les acusacions de culte satànic.Per singular, per honest, per provocador, però per sobre de tot, perquè és un músic grandíssim i un harmonicista espectacular, Jason Ricci s’ha guanyat un lloc en l’escenari de l’Hotel Blues.